آشنایی با انواع روف گاردن

آشنایی با انواع روف گاردن

آشنایی با انواع روف گاردن

آشنایی با انواع روف گاردن اولین گام در انتخاب بهترین طراحی برای این سازه سبز و مدرن است. با گسترش شهر نشینی و کاهش فضای سبز طبیعی در شهرها، داشتن یک طبیعت کوچک مصنوعی در خانه نعمت بزرگی محسوب می‌شود. در این مقاله به معرفی مختصری درباره روف گاردن و انواع مختلف آن می‌پردازیم و با گیاهان به کار رفته در آن آشنا می‌شویم  .

  • آشنایی با روف گاردن
  • آشنایی با اصول طراحی فضای سبز

روف گاردن چیست؟

ذات انسان زندگی در فضای سبز و طبیعت را بسیار می‌پسندد. با زندگی ماشینی امروز علاوه بر نابودی این مکان‌های طبیعی، انسان را روز به روز از فضاهای بکر دور می‌کند. این پدیده می‌تواند علاوه بر مشکلاتی مانند افزایش آلودگی هوا، منجر به گسترش بیماری‌هایی مانند افسردگی شود.

برای فرار از این دردسرها، متخصصان به فکر استفاده بهینه از فضاهای موجود در ساختمان‌ها افتادند که یکی از این پدیده‌های امروزی، روف گاردن است. روف گاردن یا باغ بام و یا باغچه‌های پشت بامی، اصطلاحاتی هستند که امروزه در طراحی نقشه‌های ساختمانی بخش اعظم تلاش معماران را به خود اختصاص داده‌اند.

تاریخچه طراحی و استفاده از روف گاردن در ساختمان‌ها

تاریخچه استفاده از روف گاردن به تمدن‌های باستانی مانند ایران، روم و بین النهرین می‌رسد. در دنیای معاصر این تکنولوژی از فرانسه و آلمان شروع و به تمام نقاط دنیا کشیده شده است. حدود ۱۰ درصد از ساختمان‌های عمومی و مسکونی در کشور آلمان صاحب این تکنولوژی سبز هستند. در امریکا تالار شهر شیکاگو یکی از بارزترین نمونه‌های اجرای روف گاردن است که با کمک پوشش گیاهی منحصر به فردش توانسته دمای ساختمان را تا ۲۵ درجه سانتی گراد کاهش دهد.

آشنایی با انواع روف گاردن

حال که به اهمیت ساخت فضای سبز در ساختمانها پی بردیم بهتر است به آشنایی با انواع روف گاردن بپردازیم. روف گاردن از نظر نوع طراحی و جنس پوشش گیاهی به دو دسته ی کلی تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • گسترده (Extensive )
  • فشرده و یا متمرکز (Intensive  )

امروزه با گسترش کاربرد این طراحی، می‌توان دو نوع دیگر هم به لیست فوق اضافه کرد:

  • مدولار یا جعبه‌ای ( باکس چوبی)
  • روش ترکیبی

روش گسترده

یکی از نکاتی که در انتخاب روش طراحی روف گاردن باید مد نظر قرار داد، میزان استقامت بستر آن است. اگر سطح بام ساختمان دارای استحکام کمی باشد و قادر باشد حدود ۷۰ تا ۱۷۰ کیلوگرم را در هر مترمربع تحمل کند، این مدل طراحی بهترین انتخاب است. از طرفی سبک گسترده، در پشت بام‌هایی که شیب بسیار کمی دارند و یا کاملا صاف هستند استفاده می‌شود.

پوشش گیاهی مورد نیاز برای این مدل نباید متنوع باشد و باید از گیاهان با ریشه کوتاه در آن استفاده شود. انواع چمن و گیاهانی که حداکثر به عمق ۵ الی ۱۵ سانت نیاز دارند، برای این طراحی مناسب هستند. می‌توان در این مدل از گیاهانی که بخش‌های هوایی گوشتی دارند و در مقابل کمبود آب مقاوم هستند، استفاده کرد. هدف اصلی این طراحی زیبایی بصری پشت بام است.

آشنایی با سبک متمرکز

این مدل از جمله پر طرفدارترین انواع طراحی روف گاردن است. یکی از دلایل محبوبیت مدل متمرکز، نوع گیاهانی است که می‌توان در طراحی روف گاردن از آنها استفاده کرد. برعکس روش قبل، در این مدل می‌توان از درختچه‌های و گیاهانی که عمق ریشه آنها بالغ بر ۲۰ الی ۶۰ سانت است، استفاده کرد. به این ترتیب می‌توان یک پارک و فضای سبز کوچک بر روی پشت بام ایجاد کرد.

در این مدل میزان استحکام سقف باید بسیار بالا باشد. اگر بام یک ساختمان تحمل باری معادل ۲۹۰ تا ۹۷۰ کیلوگرم را در هر متر مربع دارد، می‌توان در آن برای طراحی روف گاردن، از روش متمرکز استفاده کرد. ساختمان‌های قدیمی که ساز و کارهای معماری مدرن در آنها رعایت نشده، برای این مدل مناسب نیستند.

یکی دیگر از دلایل محبوبیت این روش این است که می‌توان در طراحی آن بسته به میزان استقامت سقف، از آلاچیق، مبلمان، آبنما و حتی استخر نیز استفاده کرد. این روش نسبت به روش گسترده هزینه طراحی و ساخت بالاتری دارد.

روش روف گاردن مدولار

این روش بسیار ساده است و نیاز به بسترسازی زیاد و ایزولاسیون کف ندارد. در این روش گیاهان به طور مستقیم بر روی بام قرار نمی‌گیرند بلکه بستری جعبه‌ای که اغلب از جنس فلاور باکس هستند، برای آنها طراحی می‌شود. اندازه این باکس‌ها بسته به نوع پوشش گیاهی متغیر است.

در این روش سقف ساختمان بار اضافی چندانی متحمل نمی‌شود که منجر به صرف هزینه بسیار پایینی است. این مورد از مزایای طرح مدولار نسبت به روش متمرکز است. در این سبک هم می‌توان از تزئیناتی مانند آلاچیق و مبلمان و نورپردازی استفاده کرد.

آشنایی با مدل ترکیبی

این روش تلفیقی از دو شیوه گسترده و متمرکز است. از این طرح بیشتر برای ساختمان‌های عمومی و تجاری که فضای بام آنها بسیار وسیع است استفاده می‌شود. در این ساختمان‌ها، به دلیل نوع طراحی و ساخت و مصالح به کاررفته، ساختمان قدرت تحمل بار زیادی را در سطح بام دارد.

گیاهان مورد نیاز برای ساخت پشت بام سبز

انتخاب گیاه مناسب علاوه بر نوع طرح پیاده‌سازی روف گاردن، به موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی منطقه قرارگیری ساختمان هم بستگی دارد. اولویت استفاده از پوشش گیاهی، با گیاهان بومی آن منطقه است که سازگاری بیشتری با آب و هوا و تغییرات جوی آن مکان دارند.

نکته دوم در انتخاب گیاه مناسب، میزان رطوبت مورد نیاز گیاه است. در اینجا هم استفاده از گیاهانی که مقاومت بیشتری در مقابل خشکی و بی آبی و تابش مستقیم خورشید دارند، در اولویت است. از طرفی هدف اصلی طراحی روف گاردن داشتن فضایی سبز در تمام مدت سال است. بنابراین گیاهانی که در چهار فصل سال سبز هستند، توصیه می‌شوند. این نکات را می‌توان به شرح زیر لیست کرد:

استفاده از گیاهان بومی.

به کاربردن گیاهان مقاوم در برابر گرما و بی‌آبی.

استفاده از گیاهان مقاوم در برابر وزش بادهای موسمی.

گیاهانی که در مقابل تغییرات ناگهانی آب و هوا مقاوم هستند.

استفاده از گیاهانی که می‌توانند محل ساخت لانه برای پرندگان باشند.

درختچه‌هایی که اندازه آنها بزرگتر از حد مجاز نمی‌شود.

اگر به دنبال داشتن چنین فضای روح‌انگیزی در پشت بام ساختمان و یا تراس منزل خود هستید، می‌توانید از دفتر شهران سازه آفاق ، مشاوره رایگان دریافت کنید. متخصصان شهران سازه آفاق، با توجه به نیازهای شما و ساختمان مورد نظر، بهترین گزینه را برای شما طراحی و اجرا می کنند.

تماس با سایت